Thema boerderijdieren -KDV de Duizendkidts


Dit jaar zijn we begonnen we met een nieuw thema. De afgelopen vier maanden hebben we ons bezig gehouden met boerderijdieren. Als eerste gingen we in ons lokaal op zoek naar allerlei boerderijdieren. We vonden een koe, schaap en kip met kuikens. kuikenZelfs Gonnie, het gele gansje, was aanwezig. Vervolgens maken we van een doos een huis voor de dieren. Dit werd een kippenhok en kwam in onze themahoek te staan.
In de daarop volgende weken hebben we ons met allerlei activiteiten bezig gehouden. Onze knutselactiviteiten waren heel divers en we hebben allerlei materialen gebruikt. Zo maakten we kippen. Eerst verfden we een blad met waterverf en mochten er vervolgens zelf de snavel, vleugels en poten op plakken. Met een vork maakten we een kuiken. En in een doos konden we verven door een knikker door de verf te rollen. Dit werd een te gekke Paashaas. We maakten een klein vies varkentje, door eerst te kleuren met wasco’s en er daarna waterverf overheen te doen. Ook maken we voor Moederdag een geweldig boerderijdier, namelijk onze I-love-you-koe!
Naast knutselen hebben we ook nog allerlei spelletjes, sport-activiteiten en allerlei activiteiten om onze zintuigen te ontwikkelen gedaan. Op de muziek van Kuikentje Piep doen we een dansje. Ook gaan we op zoek naar de eieren van de kippen. Ze hebben ze verstopt en wij moeten ze bij de goede kleur kip leggen. In de exploratiebak doen we mais. Dit mogen we ontdekken, voelen en manipuleren. Met Pasen rollen we ballen in de mond van de Paashaas. Dat blijkt nog best lastig. Aan de tafel proberen we de dieren compleet te maken. Sommige dieren lijken erg op elkaar en is het nog wel even puzzelen geblazen. Ook gaan we bingoën. Wauw, wat is dat leuk en wat zijn sommige kinderen goed in spelletjes. Buiten doen we potgrond, zaadjes en water in een potje en kijken hoe het groeit. Hebben jullie thuis al kunnen genieten van de tuinkers? In de kring doen we allerlei dieren na, die op de boerderij wonen. Ze rollen we in de modder als het varken en pikken wormpjes van de grond als de kippen.
In de meivakantie zijn we nog op bezoek geweest bij de kinderboerderij en hebben daar de geiten en konijnen kunnen aaien.
Nu zijn we bezig aan de laatste activiteit van dit thema. Helaas kunnen we hier nog niets over vertellen, want het is ons top secret-Vaderdagcadeau!

Vanaf volgende week gaan we beginnen aan ons nieuwe thema: huisdieren.
Tijdens dit thema gaan we het hebben over onze eigen huisdieren, op bezoek bij de dierenwinkel en allerlei knutseldingen maken en spelletjes doen. We hebben er nu al zin in!